BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas
Birutė Imbrasienė (”Meisteris”)

Karštomis vasaros dienomis šeimininkės stengiasi namiškius pamaloninti gaivia
vėsia sriuba. Visada mėgiami ir dažnai gaminami šaltibarščiai, kurie
paruošiami labai įvairiai ir valgomi su karštomis šviežiomis bulvėmis.

Be to, vasarą seniau (ypač Suvalkijoje) virdavo ir dabar mėgsta saldžias
vaisių ar uogų sriubas. Dar viena vasaros sriuba – mutinys, labai
populiarus visoje Lietuvoje. Jo spalva ir rūgštumas priklauso nuo
pasirinktų uogų rūšies. Galima kiekvienai dienai paruošti vis kitokį
mutinį. Tai pavakarių valgis vasarą. Mutinį šeimininkės nešdavo į
laukus dirbančiai šeimynai.

Kluodnykas (Ignalinos r.)

Saujelė svogūnų laiškų, žiupsnelis krapų, pora šaukštų grietinės, išrūgų arba
vandens, druskos, agurkas.
Svogūnų laiškus ir krapus smulkiai supjausto ir giliam dubenyje ištrina
su druska, įdeda grietinę ir užpila šaltu vandeniu arba išrūgom, gerai
išplaka, įdeda smulkiai supjaustytą agurką. Valgo su virtom ar keptom
bulvėm, dažniausiai – šienapjūtės metu.

Agurkienė (Lazdijų r.)

Svogūnai, švieži agurkai, krapai, kiaušiniai, grietinė, druska, vanduo.

Svogūnas susmulkinamas ir patrinamas su druska, supjaustomas agurkas, krapai,
kiaušiniai, užpilama grietine ir vandeniu, pridedama druskos ir truputį
rūgštelės. Valgoma vakarienei su karštomis bulvėmis.

Šaltibarščiai su silke
(Kazokiškių apyl., Elektrėnų r.)

Burokų rūgštis, silkė, virintas šaltas vanduo, virti burokėliai, 1–2 svogūnai ar sauja svogūnų laiškų, krapai, druska.

Nuplauta silkė suvyniojama į popierių ir kepama ant žarijų. Iškepus išimami
kaulai. Silkė kartu su pjaustytais svogūnais ar svogūnų laiškais
sutrinama moliniame dubenyje mediniu šaukštu, užpilama burokėlių
rūgštimi, įpilama vandens, sudedami supjaustyti burokėliai. Išmaišoma,
ant viršaus užpjaustoma krapų.

Skaniausia valgyti su krosnyje virtomis bulvėmis su lupenomis, kurių viršūnėlės
nupjaustomos, o pačios bulvės išmaišomos prieš virimą druskoje.
Dažniausiai gaminama per karščius, pasninko dienomis.

Raugintų agurkų sunka (Lazdijų r.)

Žali agurkai, krapai, svogūnų laiškai.

Į raugintų agurkų sultis įpjaustomas žalias agurkas, krapai, svogūnų laiškai. Valgoma vakarienei su bulvėmis.

Šaltibarščiai, žalibarščiai (Pakruojo r.)

Saldus pienas, rūgštus pienas, ruginių miltų raugas, virti raudonieji
burokėliai arba lapeliai, rūgštynės arba rauginti burokai, svogūnų
galvutė arba laiškai, agurkai arba agurklapiai, virti kiaušiniai,
druska, krapai.

Viskas sumaišoma. Ši sriuba valgoma šalta su bulvėmis ar duona ir lašinukais. Valgoma kasdien, ypač vasarą per darbymetį.

Žalibarščiai (Kupiškio r.)

Batviniai-pomintalas
(padaryti iš ruginių miltų), rauginti burokėliai, druska, vanduo,
prėskas pienas, grietinė, rūgštus pienas, krapai, svogūno laiškai (arba
ir galvelės). Šiais laikais beveik visada deda agurko, kartais –
rūgštynių (išvirtų).

Į dubenį įpila pomintalo, papjausto raugintų burokėlių (vėliau burokėlius sutarkuodavo
burokine tarka), įdeda druskos. Jei batviniai labai rūgštūs, atskiedžia
vandeniu. Įpila stiklinę ar dvi prėsko pieno, įdeda šaukštą grietinės
ir prilieja rūgščiu pienu. Įdeda krapų, kartais įpjausto svogūno laiškų
arba galvelių. Valgoma su šutintomis bulvėmis.

Šaltibarščiai (Kernavė)

Daromi iš vandens, agurkų, svogūno galvelių, kartais įdedama virtų burokėlių.
Balinami saldžiu pienu. Rūgštinami rūgštimi, padaryta duonkubilyje iš ruginių miltų.

Šaltibarščiai su rūgusiu pienu ir sula (Merkinės apyl., Varėnos r.)

Rūgštus pienas, agurkai, svogūnai, svogūnų laiškai, krapai, rauginta sula, druska.

Supjaustyti svogūnai arba agurkai patrinami šaukštu su druska. Pilamas suplaktas
rūgštus pienas, sula. Pagardinimui kartais įdedama grietinės ir pilama
stiklinė saldaus pieno. Prie agurko įpjaustoma svogūno galvos
griežinėlių. Užberiama smulkintais krapais. Jeigu sulos jau nebebūna,
vietoj jos pilama duoninės giros, o jei yra raugintų agurkų – jų raugo
skystimo.

Dažniausiai gaminama pavasarį, kai atsiranda svogūnų laiškų ir vasarą pasirodžius agurkams. Tai vakarienės
valgis. Labai gaivina per karščius.

Šaltibarščiai (Joniškio r.)

Dėdavo krapų, svogūnų laiškų, agurkžolių (trintų su druska), virtų raudonųjų
burokėlių, ant anglių keptų kiaušinių, agurkų. Pildavo rūgusio pieno,
išrūgų (pasukų), virinto vandens. Valgydavo su karštom bulvėm.

Šaltsriubė (Kazlų Rūda)

Mėlynės, miltai, cukrus, vanduo, kiaušinis. Gaminama su džiovintomis slyvomis – tada deda krakmolo, grietinės.

Iš miltų, vandens, kiaušinio suminkoma nekieta tešla. Iš jos daromi
kukuliukai ir dedami į verdantį vandenį. Baigiant virti suberiama
cukrus, mėlynės. Dažniausiai verdama vasarą pavakarieniavus ar
vakarienei.

Šaltibarščiai (Šeduva)

Seniau šaltibarščius darydavo iš rūgusio pieno. Prideda agurkų, svogūnų laiškų, krapų ir valgo su karštom bulvėm.

Skanu, kai į rūgštų pieną prideda paraugintų burokėlių lapų ir pagardina
krapais, agurkais.
Dar darydavo šaltibarščius iš grietinės, bet tada reikia pilti vandens,
įdėti krapų, svogūnų laiškų ir susmulkintą kietai virtą kiaušinį. Dar
deda tarkuotų paraugintų burokėlių. Daro įvairiai, kaip kas nori.

Šaltibarščius gamina ir iš rūgštynių. Jas išverda, ataušina, deda grietinės, agurką,
krapų, svogūnų. Jeigu neturime grietinės, reikia išplakti kelis
kiaušinius su druska (žiūrint kiek tų barščių gaminama), užpilti tais
barščiais, sumaišyti ir pilti į puodą. Be druskos kiaušinį sutrauks.
Taip pat daro ir iš raudonųjų burokėlių lapų. Ataušina, užbalina, deda
žalumynų ir valgo su bulvėm.

Šaltibarščiai (Dieveniškės)

Išverdama rūgštynių, įtrupinama svogūnų laiškų ir prabalinama grietine.

Ubagienė (Lazdijų r.)

Sudžiūvusi duona, cukrus.

Sudžiūvusi duona paverdama vandenyje, pagardinama cukrumi. Kasdienis maistas.

Mėlynių sriuba (Kaišiadorių r.)

Džiovintos mėlynės, bulvių krakmolas, grietinė.

Verdama vandenyje. Valgoma karštomis vasaros dienomis Kaišiadorių apylinkės kaimuose.

Mutinys (Sintautai, Šakių r.)

Ruošiant mutinį į vandenį įpjaustoma duonos, įberiama cukraus, kartais įdedama aviečių ar vyšnių.

Trupikas, ubagienė (Kėdainių r.)

Duona, šaltas vanduo, cukrus.

Supjaustyta kubeliais duona sudedama į dubenį ir užpilama vandeniu, įberiama cukraus ir palaikoma, kol duona išmirks.

Valgoma vasarą karštu metu atsigaivinti. Dar ir dabar gerai žinoma sriuba.

Kuplūnas arba ubagienė (Šeduva)

Į dubenį pripila šalto vandens, įdeda cukraus, įtrupina juodos duonos.
Jeigu senesnė, reikia duoti pamirkti. Išmaišyti cukrų ir valgyti.
Vasarą per karščius nieko skanesnio nebūna.

Kaplūnas (Kupiškio r.)

Vanduo, cukrus arba medus, duona. Kai kada – druska, aliejus. Kartais pilama pieno.

Vandenį pasaldina cukrumi arba medumi, pritrupina duonos arba sumeta duonos
plutelių. Kartais vandenį pasūdo, įmerkia plutelių, pataško aliejumi.

Kitas būdas: vandenį skiedžia perpus su saldžiu pienu, įtrupina duonos. Tai
kasdienis valgis, valgomas pavakariams, kartais sauso pasninko dienomis
– pietums.

Skabaputrė (Pakruojo r.)

Ruginiai miltai, vanduo, rūgęs pienas, varškė, pasukos.

Sauja rupių ruginių miltų įdedama į 10 l verdančio vandens. Atšaldžius
įpilama 3 l rūgusio pieno ir įtrupinama 200 g varškės. Galima užbalinti
ir pasukomis. Valgoma šalta. Vasaros laiku laikoma šulinyje arba
šaldytuve. Kasdienis valgis.

Mutinys su sula

Beržų sula, juoda ruginė duona, medus ar cukrus.

Į raugintą sulą suberiama kubeliais supjaustyta juoda ruginė duona ir
pasaldoma. Karštomis dienomis valgoma pavakariams ar priešpiečiams.

Mekeris

Juoda duona, lazdyno riešutai, medus ar cukrus, grietinė.

Mažais kubeliais supjaustyta duona užpilama šaltu virintu vandeniu ir
palaikoma 2–3 val. Tada dedama medaus ar cukraus, suberiami susmulkinti
riešutai, išmaišoma, įdedama grietinės.

Vyšnainė

Vyšnios, duona, medus ar cukrus, pienas.

Iš vyšnių išimami kauliukai, jos sugrūdamos, duona supjaustoma kubeliais,
įpilama pieno, pasaldinama, išmaišoma. Valgoma pavakariams ar vakarienei.

Imdami vis kitas uogas, turėsime avietienę, žemuogienę, serbentienę, mėlynienę ir kt.

Autorė yra Kulinarijos paveldo fondo direktorė, etnologė

Rodyk draugams

Komentarai įrašui “Šaltsriubės”
  1. Hi there. Very nice web site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally…I’m glad to find a lot of helpful info here in the post. Thanks for sharing… Check out my site Hochzeit. Regards, Natascha

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘827453820 which is not a hashcash value.

  2. Very interesting entry, I look forward to the next! Thx for share

  3. Good day. Very nice web site!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m glad to locate so much useful information here in the article. Thank you for sharing… Check out this sms Geburtstagsgedichte zum 50. Regards, Emira

  4. hello there and thank you for your information. I`ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this website, since I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I¡¦m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective intriguing content. Make sure you update this again soon.. Social Bookmarks

  5. I just added this web site to my google reader, excellent stuff. Can’t get enough!

  6. I was incredibly pleased to locate this website. I wanted to thanks for your time for this fantastic read!! I absolutely enjoying just about every small bit of it and I’ve you bookmarked to have a look at new stuff you weblog post.

  7. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thank you!

  8. I’m curious to find out what blog platform you’re utilizing? I’m experiencing some minor security issues with my latest website and I’d like to find something more safe. Do you have any suggestions?

  9. Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Wonderful blog and wonderful design.

  10. Hello! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

  11. Admiring the persistence you put into your website and in depth information you offer. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  12. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!

  13. you with a quick heads up! Other than that, wonderful blog!

Komentuokite